Tips til valpekjøpere

Å kjøpe en hund er en stor avgjørelse som man skal tenke nøye gjennom. Har du den tiden og de forutsetninger som kreves for at en hund skal kunne ha et mest mulig fullverdig liv hos deg? Har du undersøkt nøye hvilken rase som passer deg best? Husk at hunder lever i ca 15 år, har du tatt stilling til det? Har du råd til å ta vare på den, om det skulle skje noe? 

Om svaret ditt er ja på alle disse spørsmålene og du har falt på russisk toy, så ønsker vi deg hjertelig velkommen til oss! Vi ønsker gjerne å veilede deg frem til et fornuftig valpekjøp. 

Vi anbefaler å forholde seg til raseutvalgets lister over oppdrettere og valpekull(under utvikling) når du skal kjøpe din valp. Det finnes en del useriøse aktører og smuglere ute på markedet man helst burde unngå. Via våre sider har vi luket ut disse for deg. 

 

  Gode tips:

1. Ta gjerne kontakt med valpeformilder for råd om du tenker på valpekjøp. (Send en mail til Chalincirkeline@hotmail.com, merk mailen med valpekjøp. Legg gjerne ved tlf.nr for en hyggelig hundeprat.)

2. Dra gjerne på besøk hos oppdretteren. Det er viktig å få en god relasjon med oppdretteren så man kan ha en livslang rådgiver, og at man føler man kan spørre om hva som helst.

3. En seriøs oppdretter vil gjerne vite så mye som mulig om en potensiell valpekjøper før de inngår avtale om salg.

4. Valpen skal tidligst leveres når den er minimum 8 uker. Valpen skal ha en gyldig veterinærattest, være ormekurbehandlet, ha chip og være registrert i NKK med stamtavle.

5. For sikkerhetsskyld skal det skrives en kjøpekontrakt. Vi anbefaler NKK's standardkontrakt.

6. Oppdretteren skal gi fullstendige opplysninger om hunden og bistå med nødvendig opplæring av stell. 

7. Dumpede priser skal man stille seg kritisk til, da det er mye uregistrerte og smuglede hunder på markedet. Spør gjerne noen i raseutvalget om du er i tvil.

 

 

Dette innlegget er kopiert fra en chihuahuaoppdretter med mange år på baken: 

Torills råd om valpesalg

"Jeg har laget dette innlegget, og bruker det inn i min valpeannonse på Finn. Jeg er fullt klar over at enkelte momenter absoulutt kunne vært mere nyanserte, men hensikten er å få igang tanker hos en fremtidig valpekjøper. Jeg gjør heller ikke oppmerksom på diverse dipensasjonsmulighter NKK har i sitt regelverk. Jeg tar bare for meg de etiske hovedreglene hos NKK, for hensikten er å lettfattelig opplyse folk om hvilke regler vi som driver hundeavl i registrerte former er bundet opp av i forhold til tilfeldig blandingsavl. Del gjerne, og bruk det gjerne i valpeannonser, så folk der ute får litt mere tanker omkring blandingsavl vs registrert avl. Det er på tide å slå et slag for registrert hundeavl!"

HVORFOR KJØPE HUND MED STAMTAVLE..?

Bevisste valpekjøpere er opptatt av at valpen de skal kjøpe kommer fra ordnede forhold. Å ha stamtavle på en hund er en dokumentasjon på at hunden er ekte rase, med utseende og ikke minst brukssegenskaper som er forutsigbare. 
Foreldre og forfedrene kan spores, m.h.t. utseende, gemytt, helse, brukssegenskaper, ja og til og med farge. (Noen farger er sågar forbudt/gir sykdom å avle på og kan ligge bakover på linjene du avler på.)

Blandingshunder avles på "lykke og fromme" prinsippet, de blir jo så friske å sunne uansett! Det vet jo alle!
Ta en ringerunde til ulike veterinærer og spør hvordan fordelingen mellom rasehunder og blandingshunder er i kundemassen. Kanskje blir du overrasket.. Sjekk også salgssider for omplasseringshunder, kanskje finner du flest blandingshunder. Kanskje er en av grunnene at selger forespeilet kjøperen valpens bruksegenskaper ut fra en av rasene den er blandet med, og så viste det seg at den utviklet seg til noe helt annet, både i størrelse og gemytt, og da passet ikke hunden inn i livsstilen til kjøper likevel..

Å kjøpe en valp med stamtavle skal ikke bare kvalitetsikre hundens utseende, helse, gemytt og brukssegenskaper.

At hunden har fått stamtavle innebærer også endel viktige ETISKE krav, som er minst like viktige å tenke over:

1. Oppdretteren MÅ følge Norsk Kennelklubb (NKK) og raseklubbens krav - og det vil si at tispen MÅ være 1.5 år før hun blir parret første gang. Dvs at hun er nærmere 2 år når hun får sitt første kull. Følges ikke dette, får man rett og slett ikke stamtavle på valpene. En tispe uten stamtavle er det ingen instans som fører kontroll over, og man kan sette valper på hennes første løpetid (6mnd gammel) om man vil, slik at hun får sitt første kull når hun er ca 8 mnd, mens hun altså selv ennå er valp!!

2. Har valpen stamtavle, så vet man at moren må ha minst ett års pause mellom hvert kull. Hun kan også max ha 5 kull i løpet av hele sitt liv. Igjen, bryter man disse reglene, så får man ikke ut stamtavle på valpene, vær veldig klar over det. Valpemoren uten stamtavle er det ingen som fører kontroll over og hun kan få nytt kull på neste løpetid, etter 6mnd, og slik kan man holde det gående uten at noen blander seg inn. Som valpekjøper kan du altså risikere at det blir drevet rovdrift på moren, og ved å kjøpe valper fra slike oppdrettere, støtter du dermed en uetisk avl. Disse vil fortsette å produsere valper, for folk kjøper jo uten å tenke på det etiske, bare man sparer noen få tusenlapper..

3. Norsk Kennelklubb (NKK) har også en øvre aldersgrense for når tispa skal slutte å få kull (8 år gammel). Man får ikke stamtavle på valpene hvis tispen ikke er innenfor alderen. Bevisste folk som kjøper valp, er veldig opptatt av at valpen skal komme fra et hjem der alt er på stell, OG at man kan dokumentere det, og ikke bare bedyre det muntlig. Mor til blandingsvalpen kan jo være 12 år uten at noen vet om det. Eieren sier hun er 5, selv om hun er mistenkelig grå om snuten og svai i ryggen..

4. Folk som avler på uregistrerte rasehunder, har gjerne kjøpt en hund som er forkastet av oppdretter pga diverse feil/mangler/sykdommer man ikke ønsker å bringe videre i avlen. Eller kanskje den slett ikke feiler noe som helst, men bare er for liten i størrelse til å bære frem valper, og derfor har oppdretter valgt å selge den rimelig til et godt hjem. 
Siden ny eier ikke har stamtavle, brukes naboens pomeranian som også ble kjøpt billig uten stamtavle som parringspartner.. Hverken mor eller far blir helsesjekket for diverse sykdommer eller får linjene sine sjekket. Blir jo litt feil å kontakte oppdretter, når hunden egentlig ikke skulle i avl.. "Dessuten, er jo bare et kull for kosens skyld.." Blander man to med diverse feil og sykdommer, så forsterker man feilene, eller tilfører sågar enda flere feil på valpen.

Blandinger blir ALLTID sunnere enn rasehunder, var det ikke det de sa..?? Eller kan virkeligheten vise seg anderledes? Valpen fikk ikke bare patellaluksasjon fra chihuahua-moren, men også hjertefeilen fra pomeranianrasen gjennom far.. 
Seriøse, registrerte oppdrettere ønsker å eliminere feil/sykdommer. Ved å kjenne linjene til hundene de avler på, samt bruke en del kroner på helsesjekking av foreldredyrene, kan de velge hunder som gir avkom som bør gi større sjanse for å være sunnere enn en kjøkkenmix på måfå. 
Slik bygger en seriøs raseoppdretter "stein på stein", og etter mange år i gamet har denne opparbeidet seg verdifull kunnskap om linjene det avles på.

Det er mange spekulative blandingsavlere for tiden, som avler over en lav sko, og selger sine valper som "designhunder", under den nå overbrukte og frynsete parolen; Blandingshunder er alltid sunnere! De skor seg på at det har vært stort fokus på hvordan noen rasehunder lider seg gjennom livet med store skavanker fordi rasestandarden krever at de ser slik ut! Ja, sant nok akkurat det, MEN vær klar over at det jobbes fra sentralt hold mot at disse rasene skal avles sunnere. Utstillingsdommere blir kurset i stor stil, oppdrettere blir kurset, holdninger endres og pendelen svinger - heldigvis mot bedre tider for disse rasene. Det er derfor det er så bra at registrerte oppdrettere er underlagt et kontrollorgan som sier ifra - nok er nok! Blandingsavlere har ingen pisk bak speilet! Det finnes også blandingsraser som absolutt ikke skulle blitt til. Mannen som f.eks startet labradoodle angrer bittert på hva han har stelt istand av problemer for denne blandingen.. og siden fler og flere tydeligvis blir klar over dette, blander man heller inn andre raser ukritisk under doodle fanen.. "Storebror ser deg" er som kjent besnærende fraværende i blandingsavlen..

** Å kjøpe valp MED stamtavle betyr altså at du kjøper en hund, med gitte egenskaper; utseende, størrelse og aktivitietsnivå som gir deg en forutsigbarhet, slik at du har best mulig grunnlag for å plukke ut en hund som passer ditt levesett, slik at dere kan få et vellykket liv sammen.

** Å kjøpe valp med stamtavle betyr at du har større sjanse for at sykdommer er kartlagt, og i størst mulig grad prøvd unngått videreavlet til valpen.

Og sist men ikke minst:
** Å kjøpe valp med stamtavle betyr at foreldre til valpen er underlagt NKK`s etiske regler for et verdig liv i avl!